söndag 5 november 2017

Om pengar inte spelade någon roll

Leker lite med tanken om jag vann en storvinst på lotto eller om man kom över en stor summa pengar i arv, vad skulle jag ha gjort då? Troligen släppa allt här och nu för pengar är inget man behöver oroa sig för. Vad skulle jag vilja testa, lära mig, upptäcka eller göra om dagarna?

Jag hade flyttat utomlands. Jag älskar att resa och upptäcka platser så det hade jag gjort, testat spännande maträtter, göra olika aktiviteter, lära mig ett nytt språk, dans, yoga etc. Göra något ideellt, startat en skola, hjälpa fattiga barn och människor att få det bättre ställt. Ge bort alla mina saker och äga så lite saker som möjligt. Ge mina barn de bästa möjliga förutsättningarna jag kan, ett liv full av kärlek, skratt, glädje, kunskap och godhet. Det är vad jag hade gjort, finns inget bättre än hjälpa andra människor, den känslan man får tillbaka slår nog allt.

Nog om den drömmen, chansen är inte så stor att jag vinner på lotto eller kommer att ärva 100 miljoner, så vad jag kan göra är att spara pengar på börsen så att man kan leva på utdelningen. Vill inte hålla på jobba till jag är 67 direkt och det vill inte sambon med. Våra årliga kostnader ligger på mycket, mycket mindre än 120k, om vi vill ha en avkastning på 240k så behöver ca 8 miljoner för att kunna sluta med våra jobb. Dessa 8 miljoner hinner vi t.om. konsumera upp under en livstid då vi inte har så dyra utgifter. Jag tänker att om man har 70 år kvar på sitt liv (best case scenario att man får leva tills man fyller 100) och spenderar ca 120k årligen så behöver man ca 8 millar för att gå runt. Hänger ni med? Man vill ju inte jobba mer än vad man behöver, sen så räknar vi med att få lite arv plus pension som sätter lite guldkant i vardagen. Men om dessa 8 miljoner endast ligger på börsen och avkastar ca 200k per år så kan man leva på detta i flera generationer framåt.

Hur lång tid kommer det ta för oss att spara till 8 millar... Jaa ni. Det beror väl på hur mycket vi sparar varje år. Låt säga att vi sparar 360k per år, då skulle det ta oss ca 23 år om vi bara la alla pengar under madrassen. Om vi istället investerar i börsen så skulle de ta betydligt snabbare. Ifall ens portfölj stiger med 15% årligen så sägs det att ens kapital dubbleras vart 5:e år. Inte illa. Jag vill inte jobba mer än 20 år så på dessa år måste vi göra en sparplan så att vi kan nå vårat mål utan att behöva offra allt för mycket av livet. Enligt sparkalkylatorn skulle de ta oss 13 år att få ihop 8 millar med en 8% årlig avkastning om vi pumpade in 360k per år. Så japp... förhoppningsvis så hoppas man att det går fortare än så.... fast drömma kan man ju alltid få göra..

2 kommentarer:

  1. Det går i regel snabbare än man tror. Om ni är 30 år och motiverade som ni verkar tror jag att ni når i hamn illare än kvickt. Och jag håller helt med dig i att man inte behöver tänka att du ska ha hela stashet och sen hoppa. När ni kommit en bit på vägen kan det mkt väl hända att ni kan tänka er en annan livsdesign - jobba deltid, gigga (det är ju det nya...gig-ekonomin) osv. Jag kör en serie om tidig pension denna vecka om du vill höra mina tankar kring detta. Lycka till och fin blogg, den ska jag följa!

    SvaraRadera
  2. Hej Fru efficient badass! Kul att du har hittat hit :) Så fort vi har lyckats sparat ett par miljoner så är tanken att vi ska gå ner i arbetstid. Vi har ingen lust att jobba 40 timmarsveckor fram till 67 såvida jobbet inte är grymt kul. Men alla har inte den turen att få jobba med sånt man brinner för eller tycker om..

    SvaraRadera