fredag 24 februari 2017

Minimalism

Jag har tänkt mycket på det här med minimalism, främst när det kommer till hemmet. När jag backpackade runt för ett par år sedan insåg jag att allt jag behövde rymdes i ett handbagage. Idag är det vanligt att vi äger mer prylar än vad vi egentligen behöver, man ska ha en BR inne i stan, sen uppgradera till villa, vovve och volvo samt en sommarstuga på det, ha maskiner av olika slag, walking closet, senaste teknikprylarna, inredning, krims krams etc. Ju äldre man blir desto mer samlar man på sig. Hur har man ens tid att underhålla alla dessa saker samtidigt som man ska jobba heltid 5 dagar i veckan, laga mat, ta hand om barnen, träffa vänner och familj osv? Kul att spendera helgerna med att städa och tvätta. Många tar lån för att kunna köpa en BR och bil, sen när grannen har något finare eller bättre så tar man gärna ett större lån för ett större hus och en dyrare bil. Sen jobbar man dag in och dag ut för att betala det där huset man knappt spenderar någon tid i och bilen som tappar värde för var dag.

Ne jag har bestämt mig att göra det enkelt för mig. Jag vill inte ha ett stort hus med en massa saker jag inte använder. Jag kommer att sälja sånt som inte används och behålla det som jag använder, sparar tid/energi, fyller en funktion och får mig att må bra. Jag vill endast ha sånt som är nödvändigt, inte en massa skit som bara ligger där hemma och dammar.

Jag tänker att jag vill göra det enkelt för mig i framtiden. När jag har bestämt mig för att flytta till någon annan ort har jag ingen lust att stå där och rensa all skit. Det är bättre att man rensar lite varje år så att man inte har så mycket med att göra när det väl kommer. Vad som helst kan hända en och det blir bara jobbigt för närstående att ta itu med alla saker när man går bort. Som om de inte har nog med problem själva. Ur det perspektivet gör jag de bara en tjänst. Det är inte som jag kan ta med mig prylarna när jag dör ändå. Jag har blivit ganska bra på att inte fästa känslor vid saker och ting. Vill någon ha eller köpa något som jag inte använder får de med glädje göra det.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar