fredag 17 februari 2017

Drömmar

De senaste veckorna har jag snöat in mig på aktier, sparande och pension. Jag suger upp information som en svamp. Flänger runt bland olika privatbloggar, podcasts, twitter och events. Jag ser allt det här som en förberedelse och upplärning inför den kommande framtiden. Egentligen behöver inte vi oroa oss för ekonomin då vi har rätt täta släktingar och kommer att få en stor summa i arv. Ja, jag kan inte förutspå framtiden och allt kan hända men det är bättre att vi lär oss att bygga en pengamaskin nu än senare. Plus ifall vi får arvet känns det dumt att de pengarna kommer att slösas på onödig konsumtion. Istället kan vi låta pengarna arbeta för oss, men tills dess så börjar vi från noll utan några förutsättningar förutom en studieskuld :P

Häromdagen pratade jag med min bättre hälft om ekonomisk frihet. Typ allt jag gör under dagarna nuförtiden.

Jag: "Om du fick en konstant summa varje månad i resten av ditt liv, vid vilken summa skulle du vara villig att ge upp ditt jobb?"
Sambo: "15 000 kr."
Jag: (Tänkte att det lät lite lågt, så ställde en följdfråga) "Ok, låt säga att de pengarna ska även täcka båda våra kostnader, vid vilken summa tror du att vi klarar oss med?"
Sambo: "20 000 kr."

Ja, det lät väl rimligt. En hyra på 5-6000 kr, mat på 3-4000 kr och andra fasta utgifter på 2000 kr. Då har vi ungefär 8000 kr (om man avrundar kostnaderna uppåt) på att spendera på nöje eller återinvestera. Flyttar vi utomlands (vilket vi planerar att göra i framtiden) lär våra kostnader sänkas en hel del och som tur är vi båda ganska billiga i drift. Vi köper inte de senaste prylarna och kläderna, däremot gillar vi att resa och lyxa vardagen med att äta ute någon gång ibland.

Jag gjorde en enkel beräkning, för att få 20k i avkastning/månad behöver vår årliga avkastning vara:

20k*12 mån = 240k kr/år

Räknar vi baklänges med en 3% avkastning/år innebär det ett portföljvärde på:

240k*100/3 = 8 miljoner kr!

Lägger vi undan 20k/månad skulle det ta oss:

80000000/(20k*12mån) = 33,33 år!

Det här är då räknat utan utdelning, inflation och ränta. Men som tur kommer det ta oss snabbare då vi räknar med ökad avkastning, återinvesterad utdelning, högre lön och sparande till portföljen. Plus att arvet skulle innebära att vi blir ekonomisk oberoende.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar