söndag 22 januari 2017

Spartips - utgifter

Något man kan göra för att öka sin sparkvot är att se över sina kostnader och se vilka utgifter man kan strypa. Här är i alla fall våra fasta och rörliga kostnader och mina tankar kring dem.

Fasta kostnader

Hyra
Den kan man tyvärr inte påverka. Internet ingår i våran hyra.

Hemförsäkring 
Det känns bra att ha en försäkring ifall lägenheten skulle brinna eller ifall det skulle ske ett inbrott. Vi gillar även att resa så 45 dagars reseförsäkring är också bra vid sjukdom eller stöld. Vi har även saker som är värda en del här hemma.

Facket
Vi får en billig hemförsäkring genom facket, det kostar inte mycket nu när man är student. Bra att ha när man söker jobb och ska kolla igenom lön, avtal m.m. Har man dock kollektivavtal är det bara att säga upp sitt medlemskap här.

Bostadskön
Är ett måste i Sthlm om man bor i en hyresrätt. Vi måste byta boende om något år.

Gym
Kostar inte mycket då vi är studenter men när man börjar jobba kan man få det betalt av arbetsgivaren (friskvårdsbidrag). Man skulle kunna börja träna mer ute men jag föredrar gymmet på vintern. Att ta hand om sin hälsa lönar sig i längden. Det kostar att vara sjuk.

Telefon
Studentabonnemang kostar 149 kr/mån och för det får man fria samtal, sms och 3 GB surf. Jag vill inte ha begränsat med samtal då jag inte orkar hålla på räkna minuter och kronor när jag ska ringa till någon. Däremot har jag funderat att gå över till Vimla nu när mitt abonnemang går ut. Har upptäckt ganska bra fördelar med det abonnemanget. För varje medlem man värvar kan man få 10 kr rabatt på sin månadskostnad. De 3 första månaderna betalar man bara 40 kr (och därefter 90 kr/mån) och sen får man 20GB data i välkomstpresent. Jag ringer inte mycket så det verkar fördelaktigt för mig.

Rörliga kostnader

El 
Byt till billigare elleverantör utan årsavgift. Man kan spara på några kronor genom att ha en strömbrytare, byta till LED lampor, släck lampor i de rum man inte vistas i, dra ut kontakter i apparater som inte används (ström dras även i standby-läge).

Mat
Här kan man spara genom att inte käka ute och dricka alkohol. Ät mer hälsosamt och vegetarisk. Laga mat hemma och gör mat från grunden så kan du spara många kronor. Skippa godis, chips, juicer, läsk, kakor, halvfabrikat. Käka frukt istället för att dricka juice. Börja baka bröd. Undvik socker, det är dåligt för hälsan och för tänderna. Tandvård är dyrt! Tänk pris per kilo. Laga soppor och grytor. Dryga ut kött och fisk med grönsaker och baljväxter. Köp ej plastkassar, använd tygkassar. Köp soppåsar istället för att använda plast och papperskassar.

Transport
Börja gå, cykla eller åka kommunalt (vi åker på studentpris). Sälj bilen om du bor i en storstad.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar